DUIK
of hoe de burgemeester de vaart zou kunnen laten leeglopen
en hoe de Leuvense bevolking dat zou kunnen verhinderen.

Een driejarig (2016-2018) stadsbreed project rond de verhalen en mythes van de Leuvense Vaartkom.

Samen met verschillende sociaal-economische en artistieke partners zet Max Last een stadsbreed project op waar de verhalen, mythes en dromen rond de Vaartkom in Leuven centraal staan. Het project brengt (buurt)bewoners, bedrijven en kunstenaars gedurende drie jaar in dialoog over vorm en inhoud. Wat de uitkomst is, wordt niet op voorhand bepaald. DUIK kadert in het stadsfestival 5OO jaar Utopia. Meer informatie vind je alvast op www.utopialeuven.be.

De eerste aflevering van DUIK , (T)HUIS AAN DE VAART, kan je beleven op zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2016.
Voelen mensen zich thuis rond de Vaartkom? Wat bevond er zich vroeger op deze plek? Wordt de publieke uitkomst een performance? Een concert? Een wandeling? Een schreeuwkoor? … Een buitengewoon experiment in ware duikvlucht.

 

DUIK-Logo

DUIK wordt een spannend (vervolg)verhaal dat bestaat uit negen sociaal-economische-artistieke producten die worden getoond in en rondom de Vaartkom, gespreid over drie jaar. Elke aflevering/deelproject komt tot stand door een intense samenwerking tussen minimum één artistieke, één middenveld/sociale partner en één economische partner. Het project moet verschillende bevolkingsgroepen, publieken, buurtbewoners, bedrijven en kunstenaars in de stad samenbrengen. Kerngedachte is: de uitkomst van elke aflevering wordt bepaald door een open, intense dialoog met alle partners op gelijkwaardige basis!

 Samen met onze partners wil Max Last het verhaal vertellen van verleden en toekomst (utopie) rond de inspirerende Vaartkom in Leuven. Een aflevering kan een dansvoorstelling, een nieuw product bij Dreamland, een sociale-economische wandeling, een schreeuwkoor, een theatervoorstelling, een fototentoonstelling, of iets anders zijn. De 9 afleveringen vertellen samen één verhaal, waarin Max Last de rode draad vormt. Elke aflevering krijgt een toonmoment voor publiek die worden in- en uitgeleid door Koen Monserez, Steven Beersmans en twee acteurs van Compagnie Tartaren.

 

AFLEVERING 1: DE AFVAART (Van heijnde en ver/Mont 3012/Elevation)

De eerste aflevering van DUIK 16-18 komt voort uit een intense samenwerking tussen de mensen die vlak bij elkaar én de vaart wonen: mensen van het buurtcentrum Wilsele-Dorp, de werknemers van Albert Heijn Leuven en de bewoners van residentie Waterside. Kunstenaars Didi de Paris, Jo Zanders, Cedric Denayer en Martine Van Rensbergen (van Cie Tartaren) en Beersmans & Monserez (van Max Last) bieden artistiek weerwerk. Muziek, tekst en veel dada is het resultaat. Laat je onderdompelen in nostalgische vertellingen en geniet van het feestgedruis met lekker eten en drinken. Heel misschien vinden we wel dat stoppeke dat de Vaart kan laten leeglopen…

concept Max Last coproductie 30CC in samenwerking met buurtcentrum Wilsele-dorp, Jo Zanders, Didi de Paris, Cie Tartaren (Cedric Denayer en Martine Van Rensbergen) en Beersmans & Monserez, stadsfestival 500 jaar Utopia met steun van de Vlaamse Overheid en stad Leuven foto Vicky Bogaert

PRAKTISCHE INFO:
ZA 1/10 16u – 21u
Aansluitend kan er gedanst worden op ons Vaartbal bij Albert Heijn.
Zo 2/10 14u- 19u30
We starten op het OPEK plein.
tickets: € 6, inclusief maaltijd en een drankje / via www.30cc.be

 

AFLEVERING 2: Levend Monument voor DUIK: VIS OP HET DROGE (Klim-groei-Sport-vis)

Zo 30 oktober vanaf 14u30 – Noordoever Vaartkom – Gratis!

Programma
14u30-16u samen bouwen aan de Vis op het droge, iedereen welkom!
16u feestelijke opening aflevering 2
16u30 Vooruitblik aflevering 3 met Ruimtevaart en lichtkunstenaar Maarten Vanermen (Cas-co)
17u te-waterlating van de eerste amfibie-fiets door Arktos
17u30 drankje voor de eerste 100 duikers door Entrepot-café (Opek)

Samen met bouwers Menno Vandevelde en Tim Vanhentenryk bouwen en bouwden buutbewoners, opa’s en oma’s, jongeren van de Kettebende, enz. een vis na die weinig Leuvenaars kennen. De originele vis staat op Leuvens grondgebied (rarara wie vindt hem?). Wil u meer weten over de vis, kom naar aflevering 2!
Daarna wordt het verhaal van DUIK verder verteld door de Burgemeester himself.
Maarten Vanermen licht samen met de mensen van Ruimtevaart een tip van de sluier van wat Aflevering 3 zal worden…
Tot slot komt Kapitein Zeppos in hoogsteigenpersoon kijken of zijn amfibie-auto wordt voorbijgestoken door de eerste amfibie-waterfiets die Arktos bouwt!
Max Last en Entrepot-café (Opek) nodigen u uit om daarna samen een glas te drinken!
vaartkomplattegrond-top

 

 

Volg ook DUIK op Facebook.